Meetinstrumenten

Bouwhaken

Bouwhaken

Duimstokken

Duimstokken

Meetbanden

Meetbanden

Multimeters

Multimeters

Rolbandmaten

Rolbandmaten

Schuifmaten

Schuifmaten

Waterpassen

Waterpassen

Winkelhaken

Winkelhaken

Zwaai-/zweihaken

Zwaai-/zweihaken

Bij het aanleggen van een tuin, het betegelen van een vloer of het in elkaar zetten van een bed zijn altijd meetinstrumenten nodig. Deze meetinstrumenten laten ons nauwkeurig te werk gaan en voorkomen vele fouten.

  • Bouwhaken
Een bouwhaak is een driehoekige vorm die wordt gebruikt voor het uitzetten van een negentig graden hoek. Het wordt ook wel een 3-4-5 steek genoemd, naar de verhouding van de drie zijdes.
 
  • Duimstokken
Duimstokken komen in verschillende varianten voor verschillende vakgebieden. Zo zijn er duimstokken met viergelijke delen, maar ook met tien gelijke delen. Verder komen zij in verschillende lengtes voor. Duimstokken worden gemaakt uit verschillende materialen, de voorkeur gaat naar hout, echter zijn er ook kunststof en metalen duimstokken.
 
  • Meetbanden
Een meetband wordt gebruikt voor maten boven de tien meter. Een meetband is een opgerolde platte band op een haspel die met behulp van een handslinger kan worden opgerold. 
 
  • Multimeters
Met een multimeter worden elektrische waarden gemeten, zoals de spanning, stroomsterkte en weerstand. Meer geavanceerde meters zijn in staat om ook andere waarden te meten waaronder capaciteit, zelfinductie, frequentie en temperatuur.
 
  • Rolbandmaten
Rolbandmaten zijn geschikt voor het meten van zowel buitenwerkse als binnenwerkse maten. Zij komen voor in 3, 5, 8 en 10 meter. Rolbandmaten beschikken over een zelfoprollende meetband, vaak in combinatie met een schuifknop om de band vast te zetten.
 
  • Schuifmaten
Om buitenmaten, binnenmaten en dieptematen te meten wordt een schuifmaat gebruikt. Een schuifmaat heeft een grotere nauwkeurigheid dan een duimstok of een lineaal. De meetnauwkeurigheid bedraagt 1/10 of 1/20 mm.
 
  • Waterpassen
Waterpassen worden gebruikt om te controleren of een vlak of lijn zo horizontaal mogelijk ligt. Veel waterpassen bevatten ook een libel om te controleren hoe verticaal een lijn of vlak is.
 
  • Winkelhaken
Een winkelhaak, ook wel een schrijfhaak, wordt gebruikt om een rechte hoek (hoek van 90 graden) uit te zetten. Of om te controleren of een hoek 90 graden is.
 
  • Zwaaihaken 
Deze haken worden gebruikt om alle mogelijke hoeken te meten en over te brengen. Een zwaaihaak bestaat uit twee gedeeltes die kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Door het aandraaien van de schroef wordt de hoek vastgelegd om deze te kunnen aftekenen.
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x